sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

musta valkoista

Sitä se on. Nimittäin koiran kouluttaminen, mustaa tai valkoista mutta ei mitään siltä väliltä. Ei harmaata, mikään ei koulutuksessa voi olla "tyydyttävää". On hyviä ja huonoja suorituksia, joko tai mutta ei mitään siltä väliltä.  Tätä oon nyt jo tovin koittanut upottaa päähäni, liikaa ollaan reenattu "vähän sinne päin" tyylillä ja siitä ei mitään hyvää ole tullut. Nyt pääsiäisenä ollaan reenattu koirien mukaan, kun jompi kumpi alkaa perseillä pistän sen pois ja reenaan toisen kanssa ja toisin päin. Tämä tekniikka sujuu päivä päivältä paremmin, maastonakitkin tajuaa että nyt oikeesti tehdään töitä eikä vaan meinata.
Kapulanpito on ollut tämän pääsiäisen missio, ehkäpä huomenna uskallan jo tännekkin laittaa videot suorituksista. Mälväämisestä tai kapulan torjumisesta onkin seurannut se että kapula laitetaan pois ja reenaaminen loppuu ja/tai vaihdan toiseen koiraan. Aika nopsaan varsinkin Ahti tajus että pakko tehdä hommat sata lasissa jos haluaa saada jotakin tehdä, enään ei riitä se 50%. Nessa nyt on kovapäisempi niinkuin on aina ollut mutta on tämän taktiikan myötä alkanut oma-alotteisemmaksi mutta pysyy kuitenkin rauhallisena eikä räksytä. Tällä tekniikalla haluan myös painottaa laumaviettiä, koiran on haluttava toimia laumassa ja työskennellä sen kanssa. Mitä susilaumassa tehdään sille heikolle sählääjälle joka yrittää pompotella? -Se häädetään laumasta. Tässä tapauksessa kuuluisi saada lauman johtaja (omistaja) tyytyväiseksi, ja se tottelemalla annetut käskyt. Kentällä kun ollaan käyty onkin ollut hyvä lennosta vaihtaa koiraa jos on päättänyt vaan perseillä. MUTTA jos tässä tilanteessa lähden taas luisumaan ja tekemään "vähän sinne päin" tämä kaikki on turhaa. Pakko tässä on jotakin kehitellä ennenkuin koko koiraharrastaminen leviää käsiin meidän osalta. Millä nää koirat on miettiny tähän mennessä? Perseellään varmaan suurimmaksi osaa. Ehkäpä tämä nyt muuttuu! Aijon myös Ahtin rähinään koittaa puuttua tällä tapaa, jos rähisee joutuu pois reenitilanteesta mutta jos ei rähise saa jatkaa reenejä. Saattaa, tai ainakin toivon ja uskon että voisi toimia nopeasti, sillä ei koira tee mitään mistä se ei hyödy, tai siis normaali koira ei tee mutta mä alan jo tottua siihen että mikään ei mene oppikirjan mukaan näitten mun koirien kanssa.
Saapa nähdä kuinka meidän käy?!

Kävin tänään myös ekstempore reissulla Ilu Virtasen luennolla Kuortaneella ja nyt polttelee kyllä vielä enemmän aloittaa Nessalle MHB-KARP ruoka! Jospa sillä saisi tuon hiivan ja ressimahan siltä poistettua kokonaan. Jostakin pitäisi vaan saada arkkupakastin ja sille tilaa minne se laittaa. Anyone?!Kuva netistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti