sunnuntai 7. helmikuuta 2016

DNA-testailua

Nykyään koirilta voi testata vaikka mitä, kantaako ne jotakin tiettyä geeniä vai ei. Voi testata vakavia sairauksia ja sitten esimerkiksi kantaako tiettyä karvanlaatua tai muuta "vähemmän" tärkeää.

Kun omissa nurkissa pyörii tuollainen pitkätukka-Ahti niin kauhistuttaa jo valmiiksi jos tulevista pennuista tulisi fluffyja. Millaiseen perheeseen ne uskaltaisi myydä? Kuinka rumasti saisi uudelle omistajalle sanoa jos se koiransa olisi ajellut kaljuksi? Onko edes reilua koiralle elää tollaisessa pehkossa? Mun mieshän haluaisi että kaikki corgit olisi kuin Ahti, no sitten ne jäisi meille nurkkiin pyörimään ja sitä karvanhoito showta minä en jaksaisi. Tälläkin hetkellä ulkona on kauhea loskakeli, Ahti sulattelee itseään tällä hetkellä pesuhuoneessa kun siellä on kiva makoilla lattialämmityksen ansiosta niin paakut turkista sulaa nopeammin.
Almalle olen valinnut Oulan urokseksi ja Oulalla on fluffy-sisaria. Se ei automaattisesti tee Oulasta fluffygeenin kantajaa mutta kyllä herralla itselläkin on niin paljon parempi turkki kuin omilla "normaaleillani" niin uskon kyllä hänen olevan kantaja. Siispä päätyin testaamaan Alman, sillä jotta pennuista tulisi pitkäkarvaisia tarvisivat ne geenin molemmilta vanhemmiltaan. Jos Alma siis on "puhdas" niin pennut ovat kaikki normaalikarvaisia (JOS Oula siis sattuisi olemaan kantaja) mutta voivat kantaa fluffygeeniä. Se että pennut kantaisivat geeniä ei minua haittaa, näillä kantajilla yleensä onkin vähän parempi turkki kuin ei kantajilla.

Sitten pinnallisista jutuista hieman vakavempaan. Pemuilla on ennen suositeltu testaamaan wVd 1 (täältä voit lukea enemmän tyypin 1 von Willebrandin verenvuototaudista) nykyään todella harvat sen testaavat. Mutta pari koiraa (palstoilta lukemani mukaan) on esim sterkkauksen yhteydessä vuotaneet todella paljon ja veri ei ole meinannut hyytyä. Voisiko näillä koirilla olla wVD? Sitä omistajat ainakin epäilivät, tosin en ole asiasta kuullut/lukenut sen jälkeen joten en tiedä onko koirat myöhemmin testattu.

Näin ollen olen päätynyt testaamaan Alman. wVd 1 ja onko neiti fluffy-kantaja. Kyseltyäni muilta corgi-immeisiltä päädyin tilaamaan testin VetNosticilta. Halvimmat testit, ja vielä halvemmaksi tuli kun kaksi testiä tilasi kun oli joku kampanja päällä silloin.

Itse testi oli todella helppo tehdä!
Kolme topsipuikon tapaista puikkoa ja niille säilytykseen pussukoita yms. Jokaista tuppoa piti n 15sec hieroa/pyöritellä koiran suussa (tarkemmin posken sisäpintaa). Sen jälkeen ne saivat kuivua reilut 20 min. ja sitten ne laitettiin takas omaan pakkaukseensa ja minigrip pussiin. Koko paketti sitten niille tarkoitettuun vastauskuoreen ja ykkösluokan postimerkki kylkeen ja eiku matkaan!
Maanantaina laitoin testit postiin ja nyt vain odotellaan tuloksia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti